Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2015 10:39 - Защо кучетата заравят разни неща?
Автор: bigazoo Категория: Други   
Прочетен: 1592 Коментари: 0 Гласове:
0



 Кучетата обичат да заравят разни неща. Понякога това означава да намерите кокал или играчка под прясна купчина пръст в двора си. В други случаи може да намерите дистанционното за телевизора на дъното на коша за пране, под куп мръсни дрехи, или да се чудите как телефонът ви се е озовал под възглавницата на дивана.

Въпреки, че тези ситуации на пръв поглед не си приличат, те всъщност са признаци на едно и също нещо: инстинктът на вашето куче да пази „своите” неща – независимо дали действително са негови. Защо кучетата правят това?
Краткият отговор е: защото това е било необходимо за тяхното оцеляване.
Дивите кучета и скритите съкровища
Преди много поколения, когато кучетата са скитали сред дивата природа на глутници, на тях им се е налагало да ловуват храната си. Често е отнемало много време и енергия да заловят и убият нещо, и след като го направели, други животни идвали за плячката, привлечени от миризмата на месо. Разбира се, имало е и случаи, когато уловът е бил богат и кучето просто не е могло да изяде всичко. Имало е едно разрешение и на двата проблема – да се зарови храната.
Заравяйки трупа и кокалите, кучетата всъщност създавали естествен хладилник за храната си. Пръстта не позволявала на други животни да подушат и намерят храната им и осигурявала по-голяма трайност, предпазвайки я от слънцето.
Защо кучетата продължават да заравят разни неща и след като са одомашнени?
Очевидно вашето куче няма нужда да се тревожи, че ще остане гладно. Защо тогава продължава да заравя неща? Причините са няколко:
Инстинкт
Дори и да знаете, че на вашето куче никога няма да му се наложи да се тревожи за храна, и въпреки че сте го хранили всеки ден в продължение на години, това не премахва естествения импулс на кучето да осигури бъдещите си нужди, като си складира неща за по-късно.
Давате му прекалено много
Другата страна на инстинкта за заравяне няма нищо общо със страха от гладуване или предпазване на храната от други хищници. Ако сте твърде щедри със своите любимци по отношение на играчките и наградите, заравяйки ги те все едно казват „Супер! Това ще си го запазя.” Понякога даже, може да поискат да заровят нещо, защото е твърде добро за тях, за да го изядат наведнъж – искат да си го запазят, за да могат отново да му се насладят по-късно.
Това е игра
Ако кучето е отегчено, самотно, или просто иска да ви привлече вниманието, не е необичайно да заравя разни неща, за да ви накара да си играете. Често отмъкнатите предмети са лъскави, като например бижута и часовници, или предмети, които са ценни за вас, като обувките или дистанционното за телевизора.
Най-добрият начин да обуздаете този импулс за заравяне на неща, е да ограничите достъпът на кучето до предметите, за които ламти, и да сменяте често играчките, за да му осигурите разнообразие. Ако се затруднявате да възпрете кучето си да заравя неща в двора, говорете с ветеринаря си, понеже химикалите, които много от нас ползват при обработка на почвата, могат да се окажат опасни за кучето, предизвиквайки диария и стомашни неразположения.

По материали от http://www.cesarsway.com/.
Превод: Йорданка Стефанова

източник:BigaZoo.com




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bigazoo
Категория: Други
Прочетен: 56134
Постинги: 31
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930